gravid & mamma

 
För drygt 12 år sedan blev jag gravid med mitt första barn, en dotter som skulle födas i april 2011. Några kloka råd från MVC var att äta folsyra, fylla på mina järndepåer och knipa. Jag hade förmånen att få gå till en mammagrupp, eller föräldragrupp för papporna var också välkomna. I den gruppen fanns där en mamma som
var så rädd för förlossningen så det är det enda jag minns därifrån. Skapade också en ny kontakt som jag fortfarande har kvar. So far so good. Eller?
Jag har egentligen inte varit någon som har tränat så mycket. Eller jo, i perioder. Red hela min uppväxt och 2006 genomförde jag en Tjejklassiker, har sprungit tjejmilen eller par gånger. Gått på gym sporadiskt. Yogat en hel del... Som gravid försökte jag att leva "som vanligt" - jag rörde på mig, men tränade inget speciellt. 
Min dotter föddes, med racerfart, men i övrigt en ganska komplikationsfri förlossning. Återhämtningen gick fint, hon "åt upp mig" så mina extrakilon rann av. Jag kunde sitta normalt ganska snart och har egentligen aldrig haft några problem med läckage. Smidigt.
Barn nummer två kom mindre än två år senare, i januari 2013. Som "andragångsmamma" får man inte så mycket nya råd utan gick igenom det mesta som rutinerad. Den andra förlossningen gick också snabbt och smidit. Även sonen "åt upp mig" och livet rullade på. 

Jag började få problem med ryggen efter att min son blivit ett år ungefär. När barnen var runt 3-5 år så orkade jag inte bära dem för att jag var rädd att det skulle göra ont i ryggen. (Idag bär jag båda utan problem). När jag senare började läsa om kroppen och fördjupa mig inom MammaMage och gravidyoga så har jag lärt mig bland annat:
  • Det är inte så enkelt att knipa utan det kräver viss struktur (bakifrån och fram, med ett litet lyft, utan att spänna säte och insida lår). Att det sedan finns ett visst inkopplingsmönster för magens muskler vid en nysning exempelvis och att jag kan påverka det genom korrekt knipträning är det ingen barnmorska som har talat om för mig.
  • Många mammor har besvär med läckage och verkar liksom förlika sig med det. Så ska det ju inte behöva vara!!
  • Få mammor har fått hjälp med sitt knip.
  • Det är skillnad på att "krama om" tampongen och "krysta ut den" (testa om du känner någon skillnad).
  • Den raka bukmuskeln glider isär under graviditeten och träning av övrig bukmuskulatur tidigt kan underlätta återhämtningen efteråt.
  • Att träna under graviditeten är en jättefin investering för både mamman och barnet. Om du har möjlighet att träna redan tidigt så gynnar det barnets tillväxt (genom tillväxt/blodgenomströmning i moderkakan). Det finns också forskning som tyder på att barnet mår bättre även utanför magen om mamma har tränat under graviditeten.
  • Träning ökar inte risken för missfall. De allra flesta missfall beror på att fostret inte utvecklas som det ska.
  • En hormonspiral kan leda till ryggbesvär (något som MVC inte informerat mig om och var också ganska frågande när jag bad de läsa FASS).
Det finns säkert ännu mer som jag skulle kunna skriva om här. Men framförallt vill jag peppa dig att komma igång med träningen tidigt! Självklart ska det vara träning som är anpassad för den gravida kroppen och för MammaMagen, men allt det kan jag hjälpa dig med. 
Läs med om
gravidyoga och gravid/mammaträning eller skicka ett mail till kontakt@yogavana.se så hjälper jag dig därifrån!